Stetoskopets historie


 • Det hele startede med en papirslange.

  Moderne stetoskoper: 200 års tilblivelse.

  Det første stetoskop blev opfundet i 1816 af den franske læge Rene Laennec, som brugte et langt sammenrullet papirrør til at kanalisere lyd fra patientens bryst til sit øre. Der er forskellige fortællinger om, hvordan Laennec præcist skabte sin opfindelse, men det var helt klart fra starten, at rørets akustiske egenskaber markant forbedrede Laennecs evne til at høre vitale hjerte- og lungelyde. Laennec gav sin opfindelse navnet "stetoskop" fra de to græske ord "stethos" (bryst) og "skopein" (at vise eller se). Han kaldte også sin metode med at bruge stetoskopet for "auskultation" fra "auscultare" (at lytte).

  25 år senere udviklede George P. Camman fra New York det første stetoskop med en øreprop til hvert øre. Dette design skulle ende med at blive anvendt i mere end 100 år med kun ganske få ændringer.

  Akustisk fremskridt.

  Det var først i starten af 1960'erne, at Dr. David Littmann, som var professor på Harvard Medical School og en anerkendt kardiolog og international kapacitet inden for elektrokardiografi, tog patent på et revolutionerende nyt stetoskop med markant forbedret akustisk ydeevne. Han bidrog til at omdanne et simpelt lytteinstrument til et effektivt diagnosticeringsværktøj. 3M opkøbte Dr. Littmanns stetoskopforretning få år senere og fortsatte med at videreudvikle og forbedre hans design.

  Fortsat relevans i det 21. århundredes lægekunst.

  3M™ Littmann® stetoskoper anvendes i dag af millioner af læger og sundhedspersonale verden over i deres daglige diagnosticeringsarbejde. Klinikere, som tager sig tid til at lære og anvende auskultation, får en værdifuld færdighed, som sætter dem i stand til hurtigt at vurdere, diagnosticere og overvåge patienter.

  Stetoskoper spiller også en vigtig rolle for klinikeres første kontakt med deres patienter. Et stetoskop giver lægen eller sygeplejersken mulighed for at "røre ved" en patient uden faktisk berøring. Det hjælper med at bryde isen og skabe forståelse og nærhed. Den første brug af et stetoskop får patienterne til at føle, at de får den rigtige behandling.

  Forskellige 3M nyskabelser, f.eks. den flydende membran, reduktion af udefra kommende lyde samt Bluetooth® tilslutning af stetoskopet, har skabt nye muligheder for Littmann stetoskopet, som overgår selv Laennecs (og måske også Dr. Littmanns) vildeste fantasi. Littmann stetoskoper er blevet den gyldne standard, som alle andre stetoskoper måles mod. Et brand, som leverer fremragende akustik, innovativt design og en fantastisk ydeevne.

  Bluetooth er et registreret varemærke tilhørende Bluetooth SIG