Stetoskopets anatomi


 • Nærbillede af den pædiatriske side på bryststykket på et 3M Littmann Cardiology III stetoskop med sort slange.

  Alle de vigtige komponenter fra bryststykke til øreoliven.

  I eksemplerne er vist et 3M™ Littmann® Cardiology III™ stetoskop, men alle moderne Littmann stetoskoper (undtagen de elektroniske modeller) har lignende komponenter.


 • Nærbillede af den pædiatriske membran på et 3M Littmann Cardiology III stetoskop med Littmann logoet

  Bryststykke

  Nogle Littmann stetoskoper har et enkeltsidet bryststykke med flydende membran. Andre har et dobbeltsidet bryststykke med en membran på den ene side og en klokke på den anden side. Nogle klokker er altid åbne, mens andre er lukkede med en flydende membran, afhængigt af modellen.

  Den store membranside bruges typisk til voksne patienter. Klokken med den lille diameter er mest velegnet til børn eller tynde patienter, til navigation rundt om bandager og til carotis-vurderinger. De lukkede klokker på Littmann stetoskoper kan omdannes til traditionelle åbne klokker ved at udskifte membranen med en kuldefri klokke eller en kuldefri ring.

  Stammen forbinder stetoskopslangen med bryststykket. Ved at dreje på stammens dobbeltsidede bryststykke vælges hvilken membran der er åben for lyd.


 • Flydende membran

  Den flydende membran, som er udviklet af 3M, gør det nemmere at udføre auskultation på en patient. Den gør det nemt at høre forskellige lyde blot ved at tilpasse trykket på bryststykket. Sådan fungerer en flydende membran:


 • Nærbillede af et 3M Littmann stetoskop med en sort Y-formet slange.

  Slange

  Moderne Littmann stetoskoper har den nyeste generation af slanger, som er ekstra modstandsdygtige over for hudfedt og sprit, så de holder længere. Hverken slanger eller andre komponenter indeholder naturgummilatex eller blødgørende phtalater til fordel for sundheden og miljøet. Alle Littmann Cardiology stetoskoper har slanger med dobbelt lumen: To lydstier i én udvendig slange eliminerer friktionsstøjen fra traditionelle stetoskoper med dobbeltslanger.


 • 3M Littmann stetoskop med bøjlesæt i blankt aluminium, som krydser hinanden symmetrisk, med sorte øreoliven i enderne.

  Headset og bøjlesæt

  Headsettet består af et bøjlesæt, strammefjedre og øreoliven.

  Bøjlesættet har en anatomisk korrekt vinkel, som sikrer en god pasform i ørekanalerne. Bøjlesættets noprede ender sikrer, at stetoskopets øreoliven slutter helt tæt. Littmann stetoskopets bøjlesæt har en særlig stærk og let aluminiumslegering, som bruges inden for luftfartsindustrien.

  Headsettet kan justeres efter individuel pasform og komfort ved at trække bøjlerne fra hinanden for at gøre dem løsere eller presse dem sammen (krydse dem) for at gøre dem strammere.


 • Nærbillede af en sort blød øreoliven på bøjlen af et 3M Littmann stetoskop.

  Øreoliven

  Alle Littmann stetoskoper har øreoliven, som slutter helt tæt til bøjlesættet. (Der skal bruges kræfter for at få dem af). De slidstærke tætsluttende bløde øreoliven giver en fremragende lydtæthed og komfortabel pasform. Øreolivene fås i størrelse small og large og i farverne grå eller sort. Mange Littmann stetoskopmodeller leveres med et ekstra sæt bløde og et sæt faste øreoliven.