Optimal ydeevne


 • Sygeplejerske, som anbringer øreolivene på sit 3M Littmann Classic III stetoskop i ørerne.

  Fem tips til, hvordan du bruger dit 3M™ Littmann® stetoskop korrekt.

  Littmann stetoskoper er kendte for førsteklasses lyd og komfort. Men der er nogle ting, du selv kan gøre for at beskytte dit nye stetoskops ydeevne og gøre det behageligt at bruge.


 • 3M Littmann stetoskop med bøjlesæt i blankt aluminium, som krydser hinanden symmetrisk, med sorte øreoliven i enderne.

  1. Tilpas headsettet

  Sørg for, at øreolivene peger fremad væk fra dig selv, før du anbringer dem i ørerne. (figur A). Det sikrer, at bøjlesættet tilpasses ørekanalerne, så de er behagelige at bruge og giver maksimal lydtransmission. Hold headsettet foran dig med en ørebøjle i hver hånd, træk i headsettet for at åbne det, og anbring øreolivene i ørerne (figur B).

  Tilpas headsettet, hvis det ikke har en behagelig pasform, eller hvis den akustiske ydeevne er forringet. Alle Littmann stetoskoper har justerbare headsets. Pres forsigtigt bøjlerne mod hinanden for at gøre headsettet strammere, og træk dem fra hinanden for at gøre det løsere.

  Forkert brug af headsettet, (hvis øreolivene f.eks. peger bagud som i figur C), kan give en dårlig akustisk lydtæthed og i nogle tilfælde helt blokere for lyden.

 • Læge, som tager et Littmann stetoskop korrekt på med øreolivene pegende fremad.

  A. Korrekt indføring

 • Læge, som bærer sit Littmann stetoskop korrekt med øreolivene pegende fremad.

  B. Korrekt placering

 • Læge, som tager et Littmann stetoskop forkert på med øreolivene pegende bagud.

  C. Forkert placering


 • 3M Littmann stetoskop med bløde øreoliven ved siden af et ikon med en længdemåler.

  2. Brug den rigtige størrelse øreoliven

  Af hensyn til den optimale akustiske ydeevne er det vigtigt, at du bruger den størrelse øreoliven, der passer bedst til dit øre. Det gælder ikke mindst, hvis du bruger bløde øreoliven. Alle Littmann stetoskoper fås med øreoliven i størrelse small og large.


 • Bryststykket på et 3M Littmann Classic III stetoskop med en cyan pil, som viser den korrekte drejning af bryststykket.

  3. Drej til den rigtige side

  Når du bruger et dobbeltsidet Littmann stetoskop, skal du åbne (eller indeksere) den side, du vil bruge – klokken eller membranen – ved at dreje bryststykket. Hvis membranen er åben, er klokken lukket, så der ikke trænger lyd ind gennem klokken, og omvendt.


 • Cyan ring, som fremhæver den flydende membran over klokken på et 3M Littmann Cardiology III stetoskop.

  4. Fjern potentielle forhindringer

  Hvis du normalt har dit stetoskop i lommen eller ikke rengør det særlig ofte, kan der ophobes støv og snavs, som kan forringe lydkvaliteten. Med jævnlig rengøring og pleje kan du forhindre, at der ophobes snavs i stetoskopet. Hvis du bruger et 3M™ Littmann® Cardiology III™ eller Classic III™ stetoskop, kan du beskytte den åbne klokke mod snavs ved at tildække den med en aftagelig membran.


 • Hænder, som fjerner den flydende membran fra klokken på et 3M Littmann Classic III stetoskop.

  5. Kontrollér lydtætheden

  Stetoskoper anvender en lufttæt forsegling til at transmittere kropslyde fra patienten til klinikerens ører. Løse dele i bryststykket, løse eller revnede slanger eller øreoliven, som sidder forkert, kan forringe lydtætheden.